Siirry pääsisältöön

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ole paljon sotkua ja yleensä ne on koko päivän pihalla. Nyt kesällä ne on yötä päivää pihalla, jolloin tulee laitimien siivousta, ja kun ne ei ole laitumella vaan tarhassa pitää tarhakin siivota.

Meillä pitää tallissa kantaan vetet karsinoihin ja pihalle tarhaan ja laitumelle. Onneksi meillä yltää letkut aika hyvin niin ei tartte kantaa sangossa vettä laitumelle. Ja talvella pitää kantaa vielä lämmintä vettä talliin ja tarhaan pari kertaa päivässä.

Syksystä kevääseen ponit saa jokainen siivun heinää kolmesti päivässä. Talvisinkin juuri ennen nukkumaan menoa pitää mennä ruokkimaan ponit talliin ja sitten ne saa vielä kivennäisiä ja vitämiinejä ja karsinoista löytyy vielä myös suolakivet, joita pitää välillä tuoda lisää.

Sitten ponit pitää harjata ennen ja jälkeen lenkin, tässä tapauksessa Sulkku. Ponin likaisuudesta katsottuna aikaa menee vähän ja kauvan. Yleensä mulla menee ratsastus kertana tallilla n.kaksi tuntia. 30min. harjaus ja varusteet, 1h. ratsastusta ja 30min. varusteet pois ja harjaus.

Huonolla iilmalla esim. sadesäällä kun on kylmä, ponit pitää loimittaa tai hakea sisälle jo muutaman tunnin kuluessa. Ja sitten pitää vielä viedä loimet kuivumaan, oma prosessinsa sekin.

Tässä oli varmaan yleisimmät, onhan sitä sitten vielä varusteiden pesua, vuolemiset ja kengitykset, eläinlääkärin käynnit ym.  Ja sadesäällä ei ratsastuskaan ole herkkua, ja talvella on sormet ja varpaat kokonaan jäässä.

Lyhyt vastaus Anonyymille: Ponin huolehtiminen on raskasta ja ihanaa, siitä hommassa ei saa livistää vaan se pitää tehdä. Ei poni hoito ole ainakaan mulle enää niin vaikeaa kun olen tehnyt sitä jo kolme vuotta päivittäin, paitsi jos olen ollut reissussa.

Kommentit

 1. Mielestäni tuo oli hyvin kirjoitettu ponin ja hevosen hoito on juuri tuota se tuo iloa mutta on se välillä raskastakin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Saanko udella? Onko sulla omaa hevosta?

  VastaaPoista
 3. On ollut poni.=(ja käyn hoitelemassa yhdelllä talilla hevosia.

  VastaaPoista
 4. en mutta olen hallunnut sitä kauan.

  VastaaPoista
 5. Mietin mäkin kauvan ennekuin perustin blogin. Liity ihmeessä lukiaksi!

  VastaaPoista
 6. täytyypä liittyä lähi aikaoina!!(=

  VastaaPoista
 7. ja en oikein ole ymmärtänyt miten liityn...=/voisitko hieman neuvoa?

  VastaaPoista
 8. Voin neuvoa, toivottavasti tästä saa sitten selvää :)

  Menet ensin tekstin lukiat alapuolella olevaan painikkeeseen, se sininen missä lukee ''liity tähän sivustoon''. Sitten näytölle avautuu sivu mistä pitää valita minkä tilin kautta haluaa kirjautua sisään (esim. google). Ja jos valitsee vaika googlen niin siihen pitää laittaa käyttäjätunnus ja salasana. Eli ei sen vaikeampaa :)

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Niin, muuten tulipas minulla mieleen, annnatteko poneille heinää, vaikka ne saavat syödä laitumella?
  Kuinka paljon pitää mielestäsi olla kokemusta, että voi saada oman hevosen, ja hoitaa sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ponit eivät saa ollenkaan kuivaheinää, pelkästään laidun heinää. Sitten laitumeltä lyötyy suola- tai kivennäiskivi + vesisaavi.

   Kokemusta omaan hevoseen saisi olla jonkin verran. Itse sain Sulkun vaikka en silloin tiennyt hevosista oikeastaan mitään, mutta äitillä on hevostausta, joten sen takia pystyimme Sulkun silloin ostamaan.

   Ja miksei oman hevosen voisi ostaa vähälläkin hevoskokemuksella jos saa apua vanhemmiltaan tai rats.opettajaltaan tai muulta hevosihmiseltä :)

   Tietenkin aina parempi mitä enemmän on kokemusta, ilman äitiä en olisi pärjännyt Sulkun kanssa.

   Poista
  2. Löysin netistä tälläisen sivuston, kaikki jotka haaveilevat omasta hevosesta, kannattaa kurkata tälle sivulle: http://www.hevoseni.fi/hevosen-hankinta

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.
Muistathan että kivat kommentit piristävät päivääni, mutta jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa pidä se omassa mielessäsi! Rahkentava palaute on sallittua ja toivottua! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KYSYMYSPOSTAUS#3

Nyt olisi tulossa kysymyspostaus, mutta tällä kertaa saat keksiä kysymyksiä mulle, Sulkulle ja Remille! Toiveena olisi että keksisit jokaiselle parikysymystä tai yhdelle monta! Kysymyksiä saa esittää niin poneihin, talliin, kouluu ym. Liittyen. Nyt vain kysymään jos jokin asia vähäänkään askarruttaa meistä. Ajattelin että nyt olisi hyvä aika pistää kysymyspostaus käyntii, kun Sulkkukin on tullut kotia. :) kysymään!    Huom! Jos kysymyksiä tulee 60 tai enemmän tulee kiitokseksi aktiivisuudestanne erikoispostausviikko!! :) jos te olette agtiivisiä myös minä jaksan olla silloin agtiivinen, kiitos :)

Kerro mielipiteesi!

Heiii! Hyvää äitienpäivää kaikille! Ollaan menty tänään kahvipöydästä kahvipöytään syömään kakkua, nam! Ensin mentiin mummulle syömään ja kahville ja sieltä käytiin pikasesti kotona, antamassa poneille heinät ja veljen vaihto vatteita ja lähdettiin mummalle. Mullakin on äitin äitienpäivä lahja vielä tekemättä... Se kakku nimittäin, kun en eilen muistanut/kerinnyt täyttämään sitä, niin sovittiin äitin kans aamulla että täytän sen tänään ja söydään se huomenna. Kun ollaan muutenkin syöty niin paljon kakkua tänään. Kun tultiin kotia (vihdoin ja viimmein) lähdin ratsastamaan Remillä. Mentiin pikku maastolenkki niin että aikaa meni n.30min. Ja kun menin saman siskona ja Pixin kans aikaa meni tunti. Ne kaks oli hitaita ;) Oli kiva lenkki, Remi oli kiva :) Mitä nyt vähän kyttäs ojaa ja yhtä puskaa. Otettiin myös pari lyhyttä ravipätkää. Se oli sellanen nopee ja lyhyt lenkki, vähän vaihtelua kouluiluun. Saa nähdä mitä huomenna keksitään. =) Mä oon täs miettinyt että voisin tehdä erik

Sulkulla tunnilla ♥

Moi! Vähänkö mä oon tyytyväinen itteeni, tuli sitten pyöräiltyä noin 30 kilsaa tän päivän aikana. Ja en silleen ollut kauheen väsynyt edes (ihme!). Vähän lannistaa se että tuli syötyä jäätelö ja juotua limsaa ja rahat meni niihin. Jäätelelöön ei ollut edes tötterö, mitkä on ihan parhaita <3 ensin pyöräiltiin koulusta jokipirtille, tai mikä nyt olikaan ja sitten vielä kotia 17 kilsaa :) Jee mä selvisin. Mikä saavutus, hehee! Piia sitten sano ettei se oo tulossa huomenna poneilemaan ja niinpä sain ajatuksen että meen tänään jos Sulkku ei oo tunnilla. Kysyin asiaa äitiltä ja se kysy Jenniltä ja se sopi :) Menin sitten Sulkulla siskon ja sen kaverin kans tunnille. Tunti oli käynti-ravi tunti ja mulle ja Sulkulle ihan tarpeeksi haastavaa... Kotona söin nopsaa ja sitten vaihdon kuumat ratsastushuosut jalkaan ja sitten lähdettiin.  Rajakalliossa haettiin ponit mitkä oli päässyt pikku laitumelle missä ei nyt kauheesti ollut syömistä, ihan tarpeeksi kumminkin poneille :D M