Siirry pääsisältöön

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ole paljon sotkua ja yleensä ne on koko päivän pihalla. Nyt kesällä ne on yötä päivää pihalla, jolloin tulee laitimien siivousta, ja kun ne ei ole laitumella vaan tarhassa pitää tarhakin siivota.

Meillä pitää tallissa kantaan vetet karsinoihin ja pihalle tarhaan ja laitumelle. Onneksi meillä yltää letkut aika hyvin niin ei tartte kantaa sangossa vettä laitumelle. Ja talvella pitää kantaa vielä lämmintä vettä talliin ja tarhaan pari kertaa päivässä.

Syksystä kevääseen ponit saa jokainen siivun heinää kolmesti päivässä. Talvisinkin juuri ennen nukkumaan menoa pitää mennä ruokkimaan ponit talliin ja sitten ne saa vielä kivennäisiä ja vitämiinejä ja karsinoista löytyy vielä myös suolakivet, joita pitää välillä tuoda lisää.

Sitten ponit pitää harjata ennen ja jälkeen lenkin, tässä tapauksessa Sulkku. Ponin likaisuudesta katsottuna aikaa menee vähän ja kauvan. Yleensä mulla menee ratsastus kertana tallilla n.kaksi tuntia. 30min. harjaus ja varusteet, 1h. ratsastusta ja 30min. varusteet pois ja harjaus.

Huonolla iilmalla esim. sadesäällä kun on kylmä, ponit pitää loimittaa tai hakea sisälle jo muutaman tunnin kuluessa. Ja sitten pitää vielä viedä loimet kuivumaan, oma prosessinsa sekin.

Tässä oli varmaan yleisimmät, onhan sitä sitten vielä varusteiden pesua, vuolemiset ja kengitykset, eläinlääkärin käynnit ym.  Ja sadesäällä ei ratsastuskaan ole herkkua, ja talvella on sormet ja varpaat kokonaan jäässä.

Lyhyt vastaus Anonyymille: Ponin huolehtiminen on raskasta ja ihanaa, siitä hommassa ei saa livistää vaan se pitää tehdä. Ei poni hoito ole ainakaan mulle enää niin vaikeaa kun olen tehnyt sitä jo kolme vuotta päivittäin, paitsi jos olen ollut reissussa.

Kommentit

 1. Mielestäni tuo oli hyvin kirjoitettu ponin ja hevosen hoito on juuri tuota se tuo iloa mutta on se välillä raskastakin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Saanko udella? Onko sulla omaa hevosta?

  VastaaPoista
 3. On ollut poni.=(ja käyn hoitelemassa yhdelllä talilla hevosia.

  VastaaPoista
 4. en mutta olen hallunnut sitä kauan.

  VastaaPoista
 5. Mietin mäkin kauvan ennekuin perustin blogin. Liity ihmeessä lukiaksi!

  VastaaPoista
 6. täytyypä liittyä lähi aikaoina!!(=

  VastaaPoista
 7. ja en oikein ole ymmärtänyt miten liityn...=/voisitko hieman neuvoa?

  VastaaPoista
 8. Voin neuvoa, toivottavasti tästä saa sitten selvää :)

  Menet ensin tekstin lukiat alapuolella olevaan painikkeeseen, se sininen missä lukee ''liity tähän sivustoon''. Sitten näytölle avautuu sivu mistä pitää valita minkä tilin kautta haluaa kirjautua sisään (esim. google). Ja jos valitsee vaika googlen niin siihen pitää laittaa käyttäjätunnus ja salasana. Eli ei sen vaikeampaa :)

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Niin, muuten tulipas minulla mieleen, annnatteko poneille heinää, vaikka ne saavat syödä laitumella?
  Kuinka paljon pitää mielestäsi olla kokemusta, että voi saada oman hevosen, ja hoitaa sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ponit eivät saa ollenkaan kuivaheinää, pelkästään laidun heinää. Sitten laitumeltä lyötyy suola- tai kivennäiskivi + vesisaavi.

   Kokemusta omaan hevoseen saisi olla jonkin verran. Itse sain Sulkun vaikka en silloin tiennyt hevosista oikeastaan mitään, mutta äitillä on hevostausta, joten sen takia pystyimme Sulkun silloin ostamaan.

   Ja miksei oman hevosen voisi ostaa vähälläkin hevoskokemuksella jos saa apua vanhemmiltaan tai rats.opettajaltaan tai muulta hevosihmiseltä :)

   Tietenkin aina parempi mitä enemmän on kokemusta, ilman äitiä en olisi pärjännyt Sulkun kanssa.

   Poista
  2. Löysin netistä tälläisen sivuston, kaikki jotka haaveilevat omasta hevosesta, kannattaa kurkata tälle sivulle: http://www.hevoseni.fi/hevosen-hankinta

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.
Muistathan että kivat kommentit piristävät päivääni, mutta jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa pidä se omassa mielessäsi! Rahkentava palaute on sallittua ja toivottua! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eilisiä poseeraus kuvia

Eilen ratsastin Sulkulla ja menin pellolla ilman satulaa ja tuntui ihan aloittelialta kapeassa selässä kun poni tikittää ja koittaa syödä... :D Laukka oli aluksi ihan kamalaa, mutta kun sain jutusta kiinni sujui sekin vähän paremmin. Ja kerran poni spurttasi pikkuveljiäni karkuun, mutta enpäs tippunut! Ennen ratsastusta muuten kuvattiin Sonjan kanssa Pixiä ja Sulkkua. Oon nyt ahkerasti koittanut harjoitella käyttämään järjestelmäkamerani asetuksia että pystyisin hyödyntämään sitä mahdollisimman monipuolisesti. Näin koneelta tarkasteltuna ei ne asetukset ihan nappiin menneet, mutta ei sitä nyt voi olettaakaan kun olen vasta aloittanut harjoittelun. Eilen mun piti kuvata myday-video mutta unohdin kuvaamisen aika lahjakkaasti. Tänään oon sitten yrittänyt kuvata enemmän, mutta ei tää mun päivä niin erikoinen ole että tulee varmaan melko tylsä video. Katsotaan mitä tulee. :) Tänään oltiin yrittäjien joulunavauksessa kirkolla, mun aika meni siihen kavereiden kanssa pyöri

Viikonlopun kuulumispostaus

Nyt on jäänyt taas postaamatta kun ei ole ollut kuvia eikä asiaakaan kauheasti ole ollut. Mutta tulimpa nyt postaamaan vielä näitä viikonloppu kuulumisia ennen karsinoiten siivousta. Mutta aloitetaan vaikka perjantaista tämä kirjoittaminen. Perjantaina oli perus loppusyksyinen sateinen päivä ja iskä hakikin mut koulusta kaksi tuntia aikaisemmin mitä koulu olisi oikeasti loppunut. Mentiin sitten kauhajoelle kattomaan mulle uutta kännykkää, ja se malli minkä halusin niin niillä ei ollut sitä varastossa ja se tulee ensi viikon aikana sinne. Kotona söin herkkuja pikkuveljieni kaverisynttäreiden johdosta ja menin siivoamaan Sulkun ja Remin karsinat ja laitoin ne muutenkin illaksi valmiiksi. Puoli kahdeksaksi olin kylällä kavereiden kanssa, kiitti hyvästä seurasta! :) Ja kotona olin joskus yhdentoista jälkeen ja sitten nukkumaan. Eilen menin aamutalliin ja sen jälkeen kun ponit oli syönyt aamuheinät mentiin Sonjan kanssa Sulkulla ja Remillä lyhyt 4km lenkki maastossa. Taka

Rantakuntoon---> Aloitus

Pienikärpänen heräsi kun kevään ensinmäiset lämpimät auringon säteet lämmittivät sen talven aikana jäykistämiä siipiä. Pienikärpänen räpytteli siipiänsä ja oikoi jalkojaan. Sen jälkeen pikkukärpänen lähti suristen lentoon ja lensi nuoren tytön luo. Pikkukärpänen istatti tytön olkapäälle ja puraisi tätä pienesti. Seuraavana päivänä pikkukärpänen näki tytön tekevän jumppamatolla vatsalihaksia. Sen jälkeen pikkukärpänen sulki silmänsä ja päätti jatkaa työtänsä taas seuraavana aurinkoisena päivä, vielä oli liian aikaista jatkaa... Tänään muhun iski kauhea treenamisinto! Kännykällä sitten selasin netissä erilaisia sivustoja ja lyösin tälläisen kivan sivuston, jossa oli 30 päivän vatsalihashaaste. Kirjoittelin sen sitten ylös ihan vihkoon asti, etten unohda sivuston osoitetta. Etsin myös 100 punnerrusta kuudessa viikossa -ohjelman kin, johon olen törmännyt myös ennemmin ja koska nämä kaksi liikettä ovat pääasiassa yläkroppaan etsin myös jotain kyykkyaiheista ja löysin tälläisen 31 päi