Siirry pääsisältöön

Mielipidekirjoitus: ''Kuinka paljon tarvitaan kokemusta, että voi hankkia oman hevosen?''

Multa on useampaankin otteeseen kysytty tätä samaa asiaa, ja en nyt muista olenko kirjoittanut tästä samasta aiheesta ennemminkin. Mutta nyt ainakin kirjoitan, koska tämä asia selvästi kiinnostaa muita. Mun oma mielipide eroaa jossain suhteessa siihen kuinka itse sain Sulkun, mutts älkää antako sen haitata!

Omasta hevosesta haaveilioita on varmasti tässä maailmassa moni. Osan toive toteutuu, osan ei valitettavasti. Joskus on hyvä kun saa oman hevosen, joskus taas ei. Ensinnäkin kannattaa miettiä mutamaa kysymystä ja vastata niihin rehellisesti!

1. Onko sinulla riittävästi varaa hevosen ja varusteiden hankintaan, jatkuviin ylläpitokustannuksiin sekä mahdollisiin yllättäviin menoihin?
 Hyvä kysymys! Jos lukee hevosaiheisia-kirjoja saa osasta sellaisen käsityksen että hevonen on helppo hankkia kesällä. Tarvitaan vain hevosen ostosumma ja hevonen pärjää laitumella koko kesän ja syksyn tullen omistaja alkaa jakamaan ilmaislehtiä jne...! Hevonenhan ei  pärjää kesällä pelkällä laitumella, tai no pärjää jos siellä on vettä ja ruoho riittää. Mutta jos laidun ei ole tarpeeksi iso ei ruoho riitä, ja jos laidun on kaukana tallista niin vettä pitää kantaa kaukaa, ja se on aika raskasta. Joka paikassa ei ole mahdollisuutta jakaa ilmaisjakelu-lehtiä ja kuinka moni jaksais vielä pitemmän päälle tehdä tallihommat ja ratsastaa? Tallihommat saa tehty n. 30-60min. Vaihtelee töiden määrästä. Ratsastamiseen menee n. 2-3 tuntia. Kouluakin on sellaiset 5-6 tuntia, läksytkin pitäistehdä, ja kaverietakin olis varmasti ihan kiva nähdä, eikö totta?

Entäs sitten kun hevoselta irtoaa kenkä, ja se on vaikkama juuri pariviikkoa sitten kengitetty? Joudut pyytämään kengittäjää löymään kengän takaisin ja maksamaan siitä. Jos hevonen sairastuu kutsutaan eläinlääkäri aikalle. Vaivasta ja lääkkeistä ja hoidosta riippuen laskun koko vaihtelee. Loimet ym. tarpeelliset asiat voivat hajota ja joudut ostamaan uuden. Tallivuoka pitää maksaa joka kuukausi, honta vaihtelee tallista riippuen. Ja oisen tallin tallivuokraan saataa sisältyä heinät yms. maneesi, loimitus, tarhaus, karsinoiden siivous ym. ja toinen talli on taas itsehoito talli jne.

 Oletko valmis sitoutumaan elävään eläimeen pitkäksi ajaksi?
 Hevonen pitää hoitaa ja ratsastaa säästä riippumatta, karsina siivota. Kieltämättä joskus ei huvittaisi mennä talliin kun pihalla sataa vettä on pimeää ja kylmää. Usein kun kuitenkin vaivautuu talliin niin kun hevonen hörise ja tuupaa turvalla, saat voimia :D Niin mulle ainakin on käynyt. Hevosta ei voi hylätä jos siihen kyllästyy, vaan se pitää hoitaa aina!

Onko sinulla tiedossa hevoselle sopiva tallipaikka? Entä muut hevosen tarvitsemat palvelut?
Oletko miettinyt hevosesi käyttötarkoitusta? Haluatko kotiin vain mukavan harrate keverin jonka kanssa voit puuhailla mitä vaan? Vai mielummin kilpahevonen? Näyttelyihin? Siitokseen?  Hevosen käyttötarkoitus kannattaa miettiä ensin, koska mielestäni se vaikuttaa tallipaikaankin. Esim. Kannattaako harrasteratsua viedä kolmen tähden valmennustallille? Tai kilparatsua maneesi olosuhteisiin? Mielummin toiste päin...

Onko sinulla riittävästi taitoa ja/tai mahdollisuus saada apua?
Tämä on varmaan enisten aiheeseen liittyvä kysymys, mikä mulle on esitetty, kuten näette, en alkanut suoraa kirjoitaa vastausta siihen kysymykseen mikä mulle esitettiin... Kuinka hyvä olet hoitamaan hevosta? Pärjäätkö äksymmillekkin hevosille? Tunnistatko yleisimpiä sairauksia kuten ähkyä? Saatko mahdollisessa ongelmatilanteessa apua, vanhemmiltasi, ratsastuksen opettajaltasi, valmentajalta tai joltain muulta? Mä oon aina saanut apua äitiltä jos oon tarvinnyt ja tulen varmasti jatkossakin saamaan. Jennitäkin oon pieniä vinkkejä kysynyt ratsastukseen liittyen... :D

Onko elämäntilanteeseesi tulossa muutoksia lähivuosina?
 Aikaisemman kyselyn perusteella arvioin attä muutamat ihmiset jotka tätä blogia seurailevat ovat 11-13 vuotiaita suurin osa. Ala-aste ikäisenä ainakin ittellä oli päivät max 14.00 ja eli tunnin vähemmän kuin nykyään. Tällä hetkellä matkoihinkin menee sellaiset 45min. Sinä haluat oman hevosen? Tulisiko se omaan pihaan vai toiselle tallille? Tätäkin kannattaa miettiä. Jos se tulee muualle kun omaan kotipihaan tulee talli matkoistakin ''menetettyä'' aikaa.

Laskeppa riittääkö aikasi jos esim. Olet koulussa klo 9.00-16.00 + matkassa suuntaansa menee 40min. Kotona teet läksyt ja syöt puolitoista tuntia +tallimatka suuntaansa kestää 15min. Tallityöt ja ratsastus hoituvat 3 tunnissa = 12.20 tuntia. Mulla ei onneksi ole tallimatkoja, ja talissa mulla menee vain puolituntia. Mutta kuinka sulla?

Oletko siinä iässä että pääset yläasteelle? Mahdolliseti taksimatkasi pitenee ja ja koulutunteja tulee lisää. Voisit laskea itsellesi pienen lakustoimituksen, niinkuin minä tein tuon esimerkin. Se antaisi sinulle vähän suuntaa miten täysinäinen päiväsi voisi olla. No okei mun ratsatus aika näin talvella vaihtelee 30-60min.


Oho nyt en oikein puhu täysin omasta mielipiteestäni. No tärkeää on tietää hevosen hoidosta. Pitää osata harjata, putsata kaviot, oli hyvä osata pestä hevonen, osata siivota karsina, ruokakuppi, vaihtaa vettä. Olisi hyvä osata tunnistaa yleisimpiä sairauksia, ja huoltaa varusteita. Tietenkin ratsastus taitokin olisi hyvä olla semmoinen että pärjäät yksinkin hevosen kanssa muuallakin kun aidatulla kentällä opettajan neuvoessa sinua koko aika.

Kannattaa sitten myös miettiä sitä haluaako tamman, orin vai ruunan. Itse suosittelisin ensinmäiseksi hevoseksi ruunaa. Niillä ei ole kiiman oikkuja, mutta toki ne voivat olla muuten hankalia, mutta yleiseti ottaen tasaisempi luontoisia kun tammat ja orit.

Aina kun saat tilaisuuden harjoitella jotain hevosiin liityvää tai tehdä vaikka tallia, tai ratsastaa tai ihan mitä vaan, käytä tilaisuus hyväksesi! Ole kiltti ja avulis, niin saat varmasti auttaa, kysy josset tiedä jotain. Voit myös mahollisesti ottaa hoitohevosen, siitä sitten siirtyä vuokra ja ylläpitohevoseen ja sitten myöhemmin ostaa oman hevosen.

Jaksoiko kukaan lukea loppuun asti? Tästä tuli vähän pitkä ja kerroin ja esitin kysymyyksia vaikka tän piti perustua vain mun mielipiteisiin. Mutta tavallaan se tuli julki myös noista kysymyksistä. Vahvistetuts tekstit on kopiotu toiselta sivulta!



Kommentit

  1. Miten avotaivutus tehdään? missä olet oppinut sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa selittää kuinka avoja tehdään, enkä itsekkään osaa niin hyvin että osaisin sen tähän kertoa... Opin sen Rajakallion Ratsutilalla. tein ekan kerran avoja> http://sulkkujamina.blogspot.fi/2012/10/banneri-ja-avoja.html

      Avotaivutus

      Kokoaviin liikkeisiin kuuluu avotaivutus, jossa hevosen tulee taipua koko vartalostaan. Avotaivutuksessahevonen on asetettu niskasta ja tasaisesti taivutettu kaulasta ja rungosta liikkeen suunnasta poispäin. Se liikkuu takajalat kaviouralla ja etujalat sen sisäpuolella niinsanotusti kolmella uralla. Kun avotaivutusta katsotaan suoraan edestä, nähdään vain kolme jalkaa, koska ulkoetujalka peittää sisätakajalan. Tämä on oikeaoppinen avotaivutus ja se vastaa normaalin hevosen kykyä taipua hyvin koko rungostaan. Sisätakajalan ja ulkoetujalan ura saa poiketa toisistaan kilpailuissakin vain noin 30 cm:n verran.

      Aloita avotaivutus aivan samalla tavalla kuin jos olisit lähdössä voltille. Johda hevosen etuosa uran sisäpuolelle johtavalla ohjasotteella ja aseta samalla hevonen niskan ja pään liittymästä. Istu keskellä, pyri istumaan hyvin mukana liikkeessä.

      Sisäpohje on satulavyön kohdalla ja taivuttaa hevosta rungosta ja pitää hevosen uralla.

      Ulkopohje säätelee taivutusta hieman satulavyön takana, estää takaosaa työntymästä ulos ja ajaa ulkotakajalkaa eteen ja alle. Ulko-ohja tukee pohjetta, ohjaa hevosta kulkusuuntaan ja säännöstelee asetusta ja taivutusta.

      Avotaivutusta lopetettaessa vie etuosa ulos takaosan uralle johtavalla ulko-ohjalla. Suorista hevonen ja ratsasta sitä hieman suoraan eteen yhtä uraa pitkin.

      Yleinen virhe avotaivutuksessa on, että ratsastaja vetää hevosen etuosan uran sisäpuolelle sisäohjalla ja yrittää ylläpitää taivutuksen vain samanpuolisilla avuilla. Tällöin hevonen kääntää kaulansa ja taipuu siitä liikaa, eikä kanna ulkokylkeään. Jos ratsastaja ei tue ulkoavuilla, avotaivutus ei onnistu. Hevonen vain "valuu" ulkokyljestä ulos ja työntää ulkolapansa uralle. Tällöin hevonen tuntuu jäykältä ja se painaa sisäohjaan pysyäkseen tasapainossa.

      Muista, että mitä enemmän hevonen poikittaa avotaivutuksessa, sitä vähemmän se taipuu. Poikitusta ei siis pidä liioitella.

      (kopsattu http://www.ratsastus.net/HevosetjaRatsastus/Jutut/V%C3%A4ist%C3%B6.aspx)

      Poista
  2. Onko sulla ikävä sulkkuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän, mutta jostain syystä ihan oikeasti vain vähän! Se varmaan vaikuttaa kun tietää että se on vielä papereissa meidän, se asuu lähellä ja pääsen katsomaan sitä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.
Muistathan että kivat kommentit piristävät päivääni, mutta jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa pidä se omassa mielessäsi! Rahkentava palaute on sallittua ja toivottua! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KYSYMYSPOSTAUS#3

Nyt olisi tulossa kysymyspostaus, mutta tällä kertaa saat keksiä kysymyksiä mulle, Sulkulle ja Remille! Toiveena olisi että keksisit jokaiselle parikysymystä tai yhdelle monta! Kysymyksiä saa esittää niin poneihin, talliin, kouluu ym. Liittyen. Nyt vain kysymään jos jokin asia vähäänkään askarruttaa meistä. Ajattelin että nyt olisi hyvä aika pistää kysymyspostaus käyntii, kun Sulkkukin on tullut kotia. :) kysymään!    Huom! Jos kysymyksiä tulee 60 tai enemmän tulee kiitokseksi aktiivisuudestanne erikoispostausviikko!! :) jos te olette agtiivisiä myös minä jaksan olla silloin agtiivinen, kiitos :)

Eilisiä poseeraus kuvia

Eilen ratsastin Sulkulla ja menin pellolla ilman satulaa ja tuntui ihan aloittelialta kapeassa selässä kun poni tikittää ja koittaa syödä... :D Laukka oli aluksi ihan kamalaa, mutta kun sain jutusta kiinni sujui sekin vähän paremmin. Ja kerran poni spurttasi pikkuveljiäni karkuun, mutta enpäs tippunut! Ennen ratsastusta muuten kuvattiin Sonjan kanssa Pixiä ja Sulkkua. Oon nyt ahkerasti koittanut harjoitella käyttämään järjestelmäkamerani asetuksia että pystyisin hyödyntämään sitä mahdollisimman monipuolisesti. Näin koneelta tarkasteltuna ei ne asetukset ihan nappiin menneet, mutta ei sitä nyt voi olettaakaan kun olen vasta aloittanut harjoittelun. Eilen mun piti kuvata myday-video mutta unohdin kuvaamisen aika lahjakkaasti. Tänään oon sitten yrittänyt kuvata enemmän, mutta ei tää mun päivä niin erikoinen ole että tulee varmaan melko tylsä video. Katsotaan mitä tulee. :) Tänään oltiin yrittäjien joulunavauksessa kirkolla, mun aika meni siihen kavereiden kanssa pyöri

Kerro mielipiteesi!

Heiii! Hyvää äitienpäivää kaikille! Ollaan menty tänään kahvipöydästä kahvipöytään syömään kakkua, nam! Ensin mentiin mummulle syömään ja kahville ja sieltä käytiin pikasesti kotona, antamassa poneille heinät ja veljen vaihto vatteita ja lähdettiin mummalle. Mullakin on äitin äitienpäivä lahja vielä tekemättä... Se kakku nimittäin, kun en eilen muistanut/kerinnyt täyttämään sitä, niin sovittiin äitin kans aamulla että täytän sen tänään ja söydään se huomenna. Kun ollaan muutenkin syöty niin paljon kakkua tänään. Kun tultiin kotia (vihdoin ja viimmein) lähdin ratsastamaan Remillä. Mentiin pikku maastolenkki niin että aikaa meni n.30min. Ja kun menin saman siskona ja Pixin kans aikaa meni tunti. Ne kaks oli hitaita ;) Oli kiva lenkki, Remi oli kiva :) Mitä nyt vähän kyttäs ojaa ja yhtä puskaa. Otettiin myös pari lyhyttä ravipätkää. Se oli sellanen nopee ja lyhyt lenkki, vähän vaihtelua kouluiluun. Saa nähdä mitä huomenna keksitään. =) Mä oon täs miettinyt että voisin tehdä erik