Siirry pääsisältöön

Mielipidekirjoitus: ''Kuinka paljon tarvitaan kokemusta, että voi hankkia oman hevosen?''

Multa on useampaankin otteeseen kysytty tätä samaa asiaa, ja en nyt muista olenko kirjoittanut tästä samasta aiheesta ennemminkin. Mutta nyt ainakin kirjoitan, koska tämä asia selvästi kiinnostaa muita. Mun oma mielipide eroaa jossain suhteessa siihen kuinka itse sain Sulkun, mutts älkää antako sen haitata!

Omasta hevosesta haaveilioita on varmasti tässä maailmassa moni. Osan toive toteutuu, osan ei valitettavasti. Joskus on hyvä kun saa oman hevosen, joskus taas ei. Ensinnäkin kannattaa miettiä mutamaa kysymystä ja vastata niihin rehellisesti!

1. Onko sinulla riittävästi varaa hevosen ja varusteiden hankintaan, jatkuviin ylläpitokustannuksiin sekä mahdollisiin yllättäviin menoihin?
 Hyvä kysymys! Jos lukee hevosaiheisia-kirjoja saa osasta sellaisen käsityksen että hevonen on helppo hankkia kesällä. Tarvitaan vain hevosen ostosumma ja hevonen pärjää laitumella koko kesän ja syksyn tullen omistaja alkaa jakamaan ilmaislehtiä jne...! Hevonenhan ei  pärjää kesällä pelkällä laitumella, tai no pärjää jos siellä on vettä ja ruoho riittää. Mutta jos laidun ei ole tarpeeksi iso ei ruoho riitä, ja jos laidun on kaukana tallista niin vettä pitää kantaa kaukaa, ja se on aika raskasta. Joka paikassa ei ole mahdollisuutta jakaa ilmaisjakelu-lehtiä ja kuinka moni jaksais vielä pitemmän päälle tehdä tallihommat ja ratsastaa? Tallihommat saa tehty n. 30-60min. Vaihtelee töiden määrästä. Ratsastamiseen menee n. 2-3 tuntia. Kouluakin on sellaiset 5-6 tuntia, läksytkin pitäistehdä, ja kaverietakin olis varmasti ihan kiva nähdä, eikö totta?

Entäs sitten kun hevoselta irtoaa kenkä, ja se on vaikkama juuri pariviikkoa sitten kengitetty? Joudut pyytämään kengittäjää löymään kengän takaisin ja maksamaan siitä. Jos hevonen sairastuu kutsutaan eläinlääkäri aikalle. Vaivasta ja lääkkeistä ja hoidosta riippuen laskun koko vaihtelee. Loimet ym. tarpeelliset asiat voivat hajota ja joudut ostamaan uuden. Tallivuoka pitää maksaa joka kuukausi, honta vaihtelee tallista riippuen. Ja oisen tallin tallivuokraan saataa sisältyä heinät yms. maneesi, loimitus, tarhaus, karsinoiden siivous ym. ja toinen talli on taas itsehoito talli jne.

 Oletko valmis sitoutumaan elävään eläimeen pitkäksi ajaksi?
 Hevonen pitää hoitaa ja ratsastaa säästä riippumatta, karsina siivota. Kieltämättä joskus ei huvittaisi mennä talliin kun pihalla sataa vettä on pimeää ja kylmää. Usein kun kuitenkin vaivautuu talliin niin kun hevonen hörise ja tuupaa turvalla, saat voimia :D Niin mulle ainakin on käynyt. Hevosta ei voi hylätä jos siihen kyllästyy, vaan se pitää hoitaa aina!

Onko sinulla tiedossa hevoselle sopiva tallipaikka? Entä muut hevosen tarvitsemat palvelut?
Oletko miettinyt hevosesi käyttötarkoitusta? Haluatko kotiin vain mukavan harrate keverin jonka kanssa voit puuhailla mitä vaan? Vai mielummin kilpahevonen? Näyttelyihin? Siitokseen?  Hevosen käyttötarkoitus kannattaa miettiä ensin, koska mielestäni se vaikuttaa tallipaikaankin. Esim. Kannattaako harrasteratsua viedä kolmen tähden valmennustallille? Tai kilparatsua maneesi olosuhteisiin? Mielummin toiste päin...

Onko sinulla riittävästi taitoa ja/tai mahdollisuus saada apua?
Tämä on varmaan enisten aiheeseen liittyvä kysymys, mikä mulle on esitetty, kuten näette, en alkanut suoraa kirjoitaa vastausta siihen kysymykseen mikä mulle esitettiin... Kuinka hyvä olet hoitamaan hevosta? Pärjäätkö äksymmillekkin hevosille? Tunnistatko yleisimpiä sairauksia kuten ähkyä? Saatko mahdollisessa ongelmatilanteessa apua, vanhemmiltasi, ratsastuksen opettajaltasi, valmentajalta tai joltain muulta? Mä oon aina saanut apua äitiltä jos oon tarvinnyt ja tulen varmasti jatkossakin saamaan. Jennitäkin oon pieniä vinkkejä kysynyt ratsastukseen liittyen... :D

Onko elämäntilanteeseesi tulossa muutoksia lähivuosina?
 Aikaisemman kyselyn perusteella arvioin attä muutamat ihmiset jotka tätä blogia seurailevat ovat 11-13 vuotiaita suurin osa. Ala-aste ikäisenä ainakin ittellä oli päivät max 14.00 ja eli tunnin vähemmän kuin nykyään. Tällä hetkellä matkoihinkin menee sellaiset 45min. Sinä haluat oman hevosen? Tulisiko se omaan pihaan vai toiselle tallille? Tätäkin kannattaa miettiä. Jos se tulee muualle kun omaan kotipihaan tulee talli matkoistakin ''menetettyä'' aikaa.

Laskeppa riittääkö aikasi jos esim. Olet koulussa klo 9.00-16.00 + matkassa suuntaansa menee 40min. Kotona teet läksyt ja syöt puolitoista tuntia +tallimatka suuntaansa kestää 15min. Tallityöt ja ratsastus hoituvat 3 tunnissa = 12.20 tuntia. Mulla ei onneksi ole tallimatkoja, ja talissa mulla menee vain puolituntia. Mutta kuinka sulla?

Oletko siinä iässä että pääset yläasteelle? Mahdolliseti taksimatkasi pitenee ja ja koulutunteja tulee lisää. Voisit laskea itsellesi pienen lakustoimituksen, niinkuin minä tein tuon esimerkin. Se antaisi sinulle vähän suuntaa miten täysinäinen päiväsi voisi olla. No okei mun ratsatus aika näin talvella vaihtelee 30-60min.


Oho nyt en oikein puhu täysin omasta mielipiteestäni. No tärkeää on tietää hevosen hoidosta. Pitää osata harjata, putsata kaviot, oli hyvä osata pestä hevonen, osata siivota karsina, ruokakuppi, vaihtaa vettä. Olisi hyvä osata tunnistaa yleisimpiä sairauksia, ja huoltaa varusteita. Tietenkin ratsastus taitokin olisi hyvä olla semmoinen että pärjäät yksinkin hevosen kanssa muuallakin kun aidatulla kentällä opettajan neuvoessa sinua koko aika.

Kannattaa sitten myös miettiä sitä haluaako tamman, orin vai ruunan. Itse suosittelisin ensinmäiseksi hevoseksi ruunaa. Niillä ei ole kiiman oikkuja, mutta toki ne voivat olla muuten hankalia, mutta yleiseti ottaen tasaisempi luontoisia kun tammat ja orit.

Aina kun saat tilaisuuden harjoitella jotain hevosiin liityvää tai tehdä vaikka tallia, tai ratsastaa tai ihan mitä vaan, käytä tilaisuus hyväksesi! Ole kiltti ja avulis, niin saat varmasti auttaa, kysy josset tiedä jotain. Voit myös mahollisesti ottaa hoitohevosen, siitä sitten siirtyä vuokra ja ylläpitohevoseen ja sitten myöhemmin ostaa oman hevosen.

Jaksoiko kukaan lukea loppuun asti? Tästä tuli vähän pitkä ja kerroin ja esitin kysymyyksia vaikka tän piti perustua vain mun mielipiteisiin. Mutta tavallaan se tuli julki myös noista kysymyksistä. Vahvistetuts tekstit on kopiotu toiselta sivulta!Kommentit

 1. Miten avotaivutus tehdään? missä olet oppinut sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa selittää kuinka avoja tehdään, enkä itsekkään osaa niin hyvin että osaisin sen tähän kertoa... Opin sen Rajakallion Ratsutilalla. tein ekan kerran avoja> http://sulkkujamina.blogspot.fi/2012/10/banneri-ja-avoja.html

   Avotaivutus

   Kokoaviin liikkeisiin kuuluu avotaivutus, jossa hevosen tulee taipua koko vartalostaan. Avotaivutuksessahevonen on asetettu niskasta ja tasaisesti taivutettu kaulasta ja rungosta liikkeen suunnasta poispäin. Se liikkuu takajalat kaviouralla ja etujalat sen sisäpuolella niinsanotusti kolmella uralla. Kun avotaivutusta katsotaan suoraan edestä, nähdään vain kolme jalkaa, koska ulkoetujalka peittää sisätakajalan. Tämä on oikeaoppinen avotaivutus ja se vastaa normaalin hevosen kykyä taipua hyvin koko rungostaan. Sisätakajalan ja ulkoetujalan ura saa poiketa toisistaan kilpailuissakin vain noin 30 cm:n verran.

   Aloita avotaivutus aivan samalla tavalla kuin jos olisit lähdössä voltille. Johda hevosen etuosa uran sisäpuolelle johtavalla ohjasotteella ja aseta samalla hevonen niskan ja pään liittymästä. Istu keskellä, pyri istumaan hyvin mukana liikkeessä.

   Sisäpohje on satulavyön kohdalla ja taivuttaa hevosta rungosta ja pitää hevosen uralla.

   Ulkopohje säätelee taivutusta hieman satulavyön takana, estää takaosaa työntymästä ulos ja ajaa ulkotakajalkaa eteen ja alle. Ulko-ohja tukee pohjetta, ohjaa hevosta kulkusuuntaan ja säännöstelee asetusta ja taivutusta.

   Avotaivutusta lopetettaessa vie etuosa ulos takaosan uralle johtavalla ulko-ohjalla. Suorista hevonen ja ratsasta sitä hieman suoraan eteen yhtä uraa pitkin.

   Yleinen virhe avotaivutuksessa on, että ratsastaja vetää hevosen etuosan uran sisäpuolelle sisäohjalla ja yrittää ylläpitää taivutuksen vain samanpuolisilla avuilla. Tällöin hevonen kääntää kaulansa ja taipuu siitä liikaa, eikä kanna ulkokylkeään. Jos ratsastaja ei tue ulkoavuilla, avotaivutus ei onnistu. Hevonen vain "valuu" ulkokyljestä ulos ja työntää ulkolapansa uralle. Tällöin hevonen tuntuu jäykältä ja se painaa sisäohjaan pysyäkseen tasapainossa.

   Muista, että mitä enemmän hevonen poikittaa avotaivutuksessa, sitä vähemmän se taipuu. Poikitusta ei siis pidä liioitella.

   (kopsattu http://www.ratsastus.net/HevosetjaRatsastus/Jutut/V%C3%A4ist%C3%B6.aspx)

   Poista
 2. Onko sulla ikävä sulkkuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän, mutta jostain syystä ihan oikeasti vain vähän! Se varmaan vaikuttaa kun tietää että se on vielä papereissa meidän, se asuu lähellä ja pääsen katsomaan sitä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.
Muistathan että kivat kommentit piristävät päivääni, mutta jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa pidä se omassa mielessäsi! Rahkentava palaute on sallittua ja toivottua! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon blogihaaste:Lempiratsastuspaikka

"Osallistun kilpailuun, jonka järjestävät www.cuponation.fi ja Voitto kotiin -blogi."
Oma henkilökohtainen lemppariratsastuspaikka on meillä täällä kotona. On metsää ja metsäteitä, peltoja ja oma kenttä. On niin hienoa kun talli on omassa pihassa ja siellä saa tehdä mitä huvittaa. Voi lähteä ratsastamaan silloin kuin itselle käy, oli kellonaika mikä tahansa. Jos huvittaa niin voi lähteä kentälle tekemään kunnon hikitreenin ja jos se ei hyvita voi lähteä maastoilemaan. Tosin täällä pitää mennä ensin puolesta kilometristä useampaan kilometriin ennen kuin pääsee metsäteille, mutta sekään ei ole este maastovarmalla hevosella.

Maastot ovat todella ihanat. Metsäteissä on valinnan varaa metsittyneimistä teistä peihmeille hiekkateille, jossa saa laukkailla kunnon pätkiä. Metsäteistä lyötyy myös pieniä mäkiä, joita on kiva laukkailla ja lenkille saa pituutta seitsemästä kilometristä vaikka melkein kahteenkymmeneen kilometriin jos on valmis ratsastamaan myös maantietä pitkin. Ja täyty…

Sano ei roskaamiselle!

Mitäs sitä tänään kirjottaisi? Ei tule taaskaan heppaaiheista kun poneista ei oomitään asiaa. Joka paikassa on liian liukasta ratsastaa (huokaus...). Kiinnostaisiko lukea luonnon roskaamisesta? No jos vastasit ei niin ei kannata jatkaa pitemmälle.

Luonnon roskaaminen!
Ärsyttää, kun melkein kaikki heittelee kaikenmoisia roskia
ja romuja luontoon! Kyllähän olen itsekin heitellyt jotain
trippipurkkeja maahan ja jättänyt sen siihen, mutta enpä
enää tee niin…!
Monissa ojissa näkee lojumassa kaikenlaisia pusseja,
tölkkejä, pulloja ja paperia, joihin linnut ja muut

eläimet voi jäädä kiinni ja satuttaa itsensä!!L Ja Sitä paitsi ne ovat ruman näköisiä!!!
Pauliina Jokiranta

Toummoinen löytyi googlettamalla hakusanalla luonnon roskaus. Ja koska mielestäni se oli asiatekstiä niin päätin kopsata sen tänne teidän luettavaksenne! 
Miettikääpä nyt kuinka paljon näette ojienpohjalla roskaa, sieltä löytyy maitopurkkeja, olut tölkkejä, tupakkarasioita, pikaruokapakkauksia jne. Näkee siellä paavimuoviaki…

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ol…