Siirry pääsisältöön

Ratsastusta, ontumista, hyvästejä, kengittämistä..Tämä teksti on kirjoitettu noin kolmeviikkoa takaperin, mutta olen unohtanut sen olemassa olon täysin. Pahoittelen! Viime viikon sunnuntaina olin Salla Alarautalahden valmennustunnilla Rajakallion Ratsutilan suomenhevostammalla Urskilla. Tunti aloitettiin pitkin ohjin kävelyllä samalla kertoen itsestä ja hevosesta sekä kokonaisuudesta eli ratsukosta. Tämä itsestä kertominen on aina hankalaa tai hankalan siitä tekee se, jos menee valmennukseen hevosella, jolla ei itse ratsasta usein. Itse olin mennyt Urskilla viimeksi keväällä, silloin kun ennen tuntia satoi räntää ja kavioihin jäi inhottavasti tilsoja. Urski oli ihan eri tuntuinen ratsastaa sunnuntaina kun vertaa viime ratsastuskertaan. 

Alkukäyntien jälkeen kerättiin ohjat käteen ja alettiin tekemään pääty-ympyröitä ja loivia kiemurauria pitkillesivuille. Aika pian alettiin tulemaan tätä kevyessä ravissa. Urski oli jotennkin tosi painava kädelle ja hidas pohkeelle, mitä en aluksi edes tajunut kun jäin hissuttelemaan ''ponivauhtiin''.  Tätä tehtiin siis alkulämmöksi kumpaankin suuntaan. Laukkaa otettiin pääty-ympyrällä ja Urskilta sain ihan kivoja nostoja ja se laukkasi toosi energisesti! Viimeksi nostot ei ollut noin hyviä ja Urski myös väsähti silloin tosi äkkiä eikä jaksanut kantaa itseään eli kehitystä on siis tapahtunut.

Pienien välikäyntien jälkeen alettiin tulemaan seuraavanlaista tehtävää: C päädyssä käännyttiin noin viisi metriä ennen kulmaa - suoristus ja pohkeenväistö uralle - avotaivutusta kulmaan asti. Pohkeenväitö onnistui pääsääntöisesti ihan kivasti, mutta avotaivutuksessa oli ongelmia alkuunsa. Tultiin tätä tehtävää siis ravissa. Toistojen jälkeen avotaivutus parani vaikka vasempaan kierrokseen ei kauhean hyviä pätkiä edes tullut. Parin toiston jälkeen alettiin tekemään vielä keskiympyrä laukassa ennen avotaivutusta. Omat valmistelut oli aina myöhässä , josta seurasi nostojen myöhässä oleminen. 

Oikeaan kierrokseen vauhtaessa Urski ei enää painanut kädelle ja saatiin kehuja, että Urski alkoi liikkua kivan näköisesti. Myös oma ajatus oli paremmin mukana ja loppuun saatiin kaksi oikein hyvää suoritusta. Tehtiin käännös ajoissa, missä siis alkuun tein liian myöhään ja liikaa ohjalla, siitä heti pohkeenväistöön ja laukannosto suoraa uralla, pyöreä pääty-ympyrä ja siirtyminen raviin uralla ja siitä heti avoon, joka alkoi jo onnistumaan paremmin. 

Olin Urskiin kyllä tyytyväinen tunnin jälkeen, niin taitava pieni hevonen!  Itse nyt olisin saanut ratsastaa paremmin, mutta antakaa anteeksi olin viimeksi ratsastanut karhesin haroituskisoissa.. 

Tästä eteen päin teksti on kirjoitettu tänään maanantaina 1.8.

Edellä mainitun sunnuntain jälkeisellä viikolla menin koulutunnille Urskilla. Tehtiin tunnilla hyvin samantyyppistä tehtävää kuin valmennuksessa. En nyt enää muista kaikkia tunnin fiiliksiä ja sitä kuinka meni. Sen muistan, että pohkeenväistössä aloitin Urskin kanssa kamalan vetokisan eikä siitä tullut yhtikäs mitään. Ja laukkaa työstettiin vielä loppuun erikseen ymyrällä ja se meni hyvin!:)

Pari viikkoa takaperin aloitin ratsastamaan Roosalla maastossa käyntilenkkäjä. Muutaman kerran kerkesin käymään kun huomasin Roosan ontuvan ravissa laitumella. Ontuminen on nyt kahden viikon ajan vähän pahentunut, niin että sen huomaa jo käynnissäkin. 

Tänään kävi kengittäjä kengittämässä Roosan kun kaviot oli kuluneet kengättömän olon aikana. Totesi, ettei usko Roosalla olevan kaviokuumetta taikka paisetta kaviossa. Ennen kengitystä Roosa sai kipulääkettä. Hyvin Roosa seisoi kengitettävänä, eikä aristanut kaviota. Kengät jalassa käveli paremmin kuin hakiessa laitumelta talliin. Tiedä sitten oliko tähän syynä kipulääke vai kengät jalassa. Nyt seuraillaan vielä muutama päivä auttavatko kengät vai pitääkö soittaa klinikkaaikaa...

Sulevi lähti viime viikon torstaina lähipaikkakunnalle tuttujen tallille ylläpitoon tuntiponiksi. Meillä kun ei sille tällä hetkellä ole käyttöä ja kyseiselle tallille tuli juuri oikeaan aikaan meidän tarjous Sulevista. Toivottavasti Sulevi osaa käyttäytyä uudessa paikassa hienosti, ettei heti tarvitse kotia hakea!;D


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon blogihaaste:Lempiratsastuspaikka

"Osallistun kilpailuun, jonka järjestävät www.cuponation.fi ja Voitto kotiin -blogi."
Oma henkilökohtainen lemppariratsastuspaikka on meillä täällä kotona. On metsää ja metsäteitä, peltoja ja oma kenttä. On niin hienoa kun talli on omassa pihassa ja siellä saa tehdä mitä huvittaa. Voi lähteä ratsastamaan silloin kuin itselle käy, oli kellonaika mikä tahansa. Jos huvittaa niin voi lähteä kentälle tekemään kunnon hikitreenin ja jos se ei hyvita voi lähteä maastoilemaan. Tosin täällä pitää mennä ensin puolesta kilometristä useampaan kilometriin ennen kuin pääsee metsäteille, mutta sekään ei ole este maastovarmalla hevosella.

Maastot ovat todella ihanat. Metsäteissä on valinnan varaa metsittyneimistä teistä peihmeille hiekkateille, jossa saa laukkailla kunnon pätkiä. Metsäteistä lyötyy myös pieniä mäkiä, joita on kiva laukkailla ja lenkille saa pituutta seitsemästä kilometristä vaikka melkein kahteenkymmeneen kilometriin jos on valmis ratsastamaan myös maantietä pitkin. Ja täyty…

Tiineyden eteneminen

Roosan tiineyden etenemisestä ei olekkaan blogin puolelle ilmestynyt juttua toviin. Nyt hiihtolomalla avautui sopiva rako päivittää myös blogia (koskakohan tekisin jotain tuolle ulkoasulle?!) Roosan tiineys on edennyt jo oikein mukavasti ja ilman ongelmia. Tiineyttä on takana jo seitsemän kuukautta, joten vielä olisi neljä pitkää kuukautta odoteltavana. 


Roosan luonne on pysynyt samanlaisena kuin ennen tiineyttä. Virtaa riittää ja välillä sitä löytyy niin paljon, että voisi jakaa vaikka muillekkin. Joskus huomaa päiviä, ettei jaksa painaa samaan malliin, mutta se nyt on normaalia kenelle tahansa. 

Satula alkaa näyttämään siltä, ettei istu enää ihan täydellisesti. Parin kuukauden aikana tullaan todennäköisesti vähentämään satulan käyttöä ja jättämään se lopulta satulatelineeseen. Ei kuitenkaan ihan vielä sillä perjantaille on sovittu valmennus. ;) Roosaa on ratsastettu 4-6 kertaa viikossa ja silloin tällöin treenaillaan ihaan hikeen asti. Roosaa kuunnellen ja Roosan voinnin mukaan ollaan…

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ol…