Siirry pääsisältöön

Hyvän tallihengen ABC


Jotta tämä blogi ei kokonaan hautaudu Roosan sairaskertomus-postauksiin päätin toteuttaa tähän väliin Blogitallin viikkohaasteen. Jos haluat itse osalistua tähän samaiseen haasteeseen lyödät osallistumisohjeet tämän linkin (<klik) takaa. 


Hyvä tallihenki koostuu:

  • Turvallisista ja siisteistä tiloista eli paikat on rakennettu turvallisiksi ja jokapäiväistä käyttöä ajatellen. Talli pidetään siistinä, eikä käytäville anneta kerääntyä ylimääräistä tavaraa. Pidetään huolta kentän kunnosta ja maastoista. 
  • Hevosten hyvinvoinnista. Karsinat, tarhat ja laitumet pidetään siisteinä ja juomakelpoista vettä tarjolla. Tarkkaillaan hevosia mahdollisten sairastumien varalta ja reagoidaan niihin tilanteen vaatimalla tavalla. Pidetään ruokintavälit sopivina ja annetaan hevosten olla hevosia huomioiden niiden lajityypillinen käyttäytyminen. Suhteutetaan liikunta hevosen kuntoon, ikään ja osaamistasoon. Liikunta pidetään myös mielekkäänä hevoselle ja ratsastajalle. Huolehditaan sopivasta ja mukavasta varustuksesta hevoselle, mutta myös ihmiselle.
  • Ihmisten myönteisestä vuorovaikutuksesta eli tällä tarkoitan sitä, että ihmiset ottavat toisensa huomioon, eivätkä ajattelisi vain omaa etuaan (>korostuu ratsastuskouluissa ja isommilla yksityistalleilla, joissa usemapia hevosenomistajia). Tarkoitan tällä esim. ei jätetä omia tavaroita paikkoihin, jossa ne voivat olla muiden tiellä. Autetaan toista eikä haukuta toisia seläntakan. Tehdään yhdessä asioita, joista on kaikille iloa. 
  • Yhteisistä pelisäännöistä, joita myös kunnioitetaan. Tehdään niin kuin on yhdessä sovittu.
Tuossa nyt muutama asia lueteltuna, joita pidän tärkeänä. Pyrin noudattamaan edellä mainittuja omassa, joka päiväisessä tallilla käymisessäni niin kotona kuin myös muillakin talleilla. Haluan olla muille tallilla käyville mukava ja auttavainen. Huolehdin, etteivät tavarani olisi muiden tiellä. Olen hevosia kohtaan mahdollisimman reilu ja yritän tehdä ratkaisuni niitä ajatellen. 

Omia hevosiani tarkkailen päivittäin, huolehdin niiden perustarpeista. Vedestä, heinästä, laumakavereista, karsinan siisteydestä ja liikunnasta. Viikkoon pyrin sisällyttämään kunnon hikitreenejä, maastoilua, kevyempää päivää, hauskanpitoa ja kokonaan ihmisvapaata päivää. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ukkostaa

Moi! Huh hu kun on kuuma, tänään ja eilen nimittäin! Yöllä ukkosti ja meillä yks pajun haara kaatui samoin yks pienempi koivu kaatui. Tällä hetkelläkin taivas on aika synkän näköinen ja kauempaa kuuluu vaimeaa jyrinää. Remillä olikin eilen vapari ja mahdollisesti sillä on tänäänkin vapaata. Eilen mun piti mennä kuvaamaan siskon tuntia mutta se ei jaksanut ratsastaa näin kuumalla joten mä menin tunnille sen puolesta. Tunti oli ihan kiva, menin Lahjalla ja yllätyin kun ei tullat ihan kauheen kuuma. Yöllä heräsin siihen kun oli kauhee ukkonen ja myrsky. Meilläkin on yks monihaaranen paju niin yks sen haaroista katkes ponien aitauksessa ja sitten yks pienempi koivu katkes. POnit oli koko yön pihalla ja enemmänkin niitä tuntui haittaavan kauhea sade kun itse ukkonen. Tänään olis tarkoitus mennä Piian kans rajakallioon Sulkulla ja Beeritillä ratsastamaan. En ookkaan tainnut mainita täällä blogissa että Sulkku tulee talveksi kotia. Tarkkaa ajankohtaa ei oo vielä päätetty mutta voitte va...

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?'' Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin. Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa. Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea... Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan. No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsino...

Pieni kertaus alkuvuodesta

c. Jessica Ravantti Paljon on tapahtunut viime kuukausien aikana kun en ole blogiin mitään kirjoitellut. Silti kun tarkemmin miettii mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut ja kamerakin on saanut nukkua talviuntaan rauhassa. Ajattelin tähän postaukseen listata mieleen tulevia asioita alkuvuodelta, sen isommin yksittäisistä kerroista kertomatta.  Roosa tosiaan oli mun mukana Ypäjällä 1.1.-6.4.2017. Meillä oli (tai olisi se vieläkin) maneesikortti ja näin ollen saatiin käyttää Hevosopiston maneeseja vapaasti. Melko ahkerasti kulutettiin maneesien uria, mutta maastoiltiin myös useimmiten kerran tai kaksi viikkoon. Ypäjällä oli kiva maastoilla kun polkuja lyötyi ja oli ylä- ja alamäkeä vaikka kuinka. Kertaakaan ei taidettu (onneksi) törmätä peuroihin.  Sonjalle ostettiin oma hevonen maaliskuun alussa. Pieni eestinhevostamma Viola. Itsekkin olen päässyt muutaman kerran Violalla ratsastamaan ja voin sanoa, että en osaa ratsastaa kyseisellä hevosella sitten yhtään.....