Siirry pääsisältöön

Hevosen hyvinvoinnin edistäminen

Uusimmassa Hippos-lehdessä (3/2015 Monien mahdollisuuksien hevonen) oli mielestäni kiinnostava teema hevosen paikasta yhteiskunnassa. Hippos-lehdessä oli muuta artikkeli aiheesta, mutta Hevosen paikka -artikkeli herätti minussa mielenkiinnon. Jutussa kysyttiin samat kysymykset Maa- ja Metsätalousministeriön eläinsuojeluasiamieheltä, Suomen Eläinsuojeluyhdistykseltän ja Animalialta.  Luettuani jutun heräsi ajatus siitä, että haluan kirjoittaa aiheesta teille postauksen. Lehden ilmestymisestä on jo vierähtänyt tovi kun odottelin sopivaa hetkeä kirjoittaa. 

Postauksen kuvat on otettu viime syksyn Itävalta-Italian matkaltani.
Artikkelissa haastateltavilta kysyttiin mm. hevosten suurimpia hyvinvointiongelmia ja mitä he pitävät tärkeinä luodessa uutta eläinsuojelulaita. Suurimiksi hyvinvointiongelmiksi nousi tärkeitä asioita, jotka ovat myös ihan totta. Hevosten ylipainon lisääntyminen, hevosten välisten sosiaalisten suhteiden vähyys, vähäinen ulkoilumahdollisuus ja hevosten kiertolaisuus jäivät itselleni parhaiten mieleen. 


Itse pidän todella tärkeänä sitä, että hevosella on lajiseuraa. Ihminen tai muu eläin ei voi korvata hevoselle toista hevosta. Meillä hevoset saavat olla tallikaudella pihalla aamu 7 tai 8 ilta 21:n laumassa. Äiti kertoi joskus, että he olivat ostaneet yhdeltä tallilta hevosen, joka oli saanut olla kerran viikossa lyhyen ajan pihalla. Voitte vain uskoa kuinka ihmeissään ja onnellinen tämä hevonen oli totuttuaan siihen, että pihalla tosiaan sain olla joka päivä viikossa aamusta iltaan!!


"Millainen uudesta eläinsuojelulaista pitäisi tehdä?"

Uudistuvassa eläinsuojelulaissa pidettiin tärkeänä, että hevosella olisi lajiseuraa pitopaikassaan, minimisäädös vapaana tarhassa ulkoilusta ja laidunpakko laumassa. Eivät nämäkään mielestäni ole ollenkaan huonoja asioita. Ennemminkin hyviä ja tärkeitä hevosten hyvinvoinnin kannalta. Jos haluat lukea kysyisen jutun kokonaisuudessaan, sillä tässä oli tosiaan vain pieni pintaraapaisu kyseisen artikkelin annista, suosittelen lämpimästi lehden hankkimista käsiisi! http://www.ratsastus.fi/SRL/hipposlehti


 Lähde: Hippos-lehti 3. numero 28.4. Monien mahdollisuuksien hevonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon blogihaaste:Lempiratsastuspaikka

"Osallistun kilpailuun, jonka järjestävät www.cuponation.fi ja Voitto kotiin -blogi."
Oma henkilökohtainen lemppariratsastuspaikka on meillä täällä kotona. On metsää ja metsäteitä, peltoja ja oma kenttä. On niin hienoa kun talli on omassa pihassa ja siellä saa tehdä mitä huvittaa. Voi lähteä ratsastamaan silloin kuin itselle käy, oli kellonaika mikä tahansa. Jos huvittaa niin voi lähteä kentälle tekemään kunnon hikitreenin ja jos se ei hyvita voi lähteä maastoilemaan. Tosin täällä pitää mennä ensin puolesta kilometristä useampaan kilometriin ennen kuin pääsee metsäteille, mutta sekään ei ole este maastovarmalla hevosella.

Maastot ovat todella ihanat. Metsäteissä on valinnan varaa metsittyneimistä teistä peihmeille hiekkateille, jossa saa laukkailla kunnon pätkiä. Metsäteistä lyötyy myös pieniä mäkiä, joita on kiva laukkailla ja lenkille saa pituutta seitsemästä kilometristä vaikka melkein kahteenkymmeneen kilometriin jos on valmis ratsastamaan myös maantietä pitkin. Ja täyty…

Tiineyden eteneminen

Roosan tiineyden etenemisestä ei olekkaan blogin puolelle ilmestynyt juttua toviin. Nyt hiihtolomalla avautui sopiva rako päivittää myös blogia (koskakohan tekisin jotain tuolle ulkoasulle?!) Roosan tiineys on edennyt jo oikein mukavasti ja ilman ongelmia. Tiineyttä on takana jo seitsemän kuukautta, joten vielä olisi neljä pitkää kuukautta odoteltavana. 


Roosan luonne on pysynyt samanlaisena kuin ennen tiineyttä. Virtaa riittää ja välillä sitä löytyy niin paljon, että voisi jakaa vaikka muillekkin. Joskus huomaa päiviä, ettei jaksa painaa samaan malliin, mutta se nyt on normaalia kenelle tahansa. 

Satula alkaa näyttämään siltä, ettei istu enää ihan täydellisesti. Parin kuukauden aikana tullaan todennäköisesti vähentämään satulan käyttöä ja jättämään se lopulta satulatelineeseen. Ei kuitenkaan ihan vielä sillä perjantaille on sovittu valmennus. ;) Roosaa on ratsastettu 4-6 kertaa viikossa ja silloin tällöin treenaillaan ihaan hikeen asti. Roosaa kuunnellen ja Roosan voinnin mukaan ollaan…

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ol…