Siirry pääsisältöön

Reippaat ponit töissä


Eilen aamupäivällä päätin lähteä ajamaan Alilla kärryillä. Tällä kertaa Alila olikin todella reipas ja energinen. En tiedä mikä vaikutti kenties tuuli tai tallissa vietetty yö. No ei sillä valia Alila oli silti ihan kiva ajettava. Tehtiin pysähdyksiä, koska niissä oli tämän kerran suurin ongelma. Millään ei olisi maltettu seista paikoillaan, peruutettiin, yritettiin lähteä liikkeelle ja kuovittiin etujalalla. Odotin sitten kärsivällisesti aina että poni malttaa seistä nätisti paikoillaan kunnes kehuin ja pyysin eteenpäin. Lopuksi saatiinkin muutama hieno pysähdys peräkkäin. Ja yksi ravipätkäkin kokeiltiin ihan sellaista todella hidasta ravia. Ravin pyysin vain maiskuttamalla ja sanomalla ravia. Ihan hyvät fiilikset jäi nuoresta ponista. 

Illalla sitten mietin että jaksaisinko ohjas-ajaa Sulkulla että saisin taivuteltua sitä. Itseäni ei kyllä yhtään ispiroinut koko ajatus. Päätin sitten lähteä ratsastamaan Sulkulla että saisin vähän taivuteltua ponia ja ratsastettua avuille. Täytyypä myöntää että onneksi lähdin, Sulkku ei oo ollut pitkään aikaan noin hyvä ratsastettava vaikkein kovin ahkerasti olekkaan sillä enää mennyt. Harmi vain että ei ollut edes kuvaajaa paikalla että oltaisiin saatu todistusaineistoa. Tai eihän se välttämättä näyttänyt niin hyvältä miltä se tuntui.


Alkukäyntien jälkeen aloin ravailemaan isohkoja voltteja ympäri kenttää ja tehden siirtymisiä käyntiin ja käynnissä pohkeenväistöä. Tällä kertaa olin todella tarkkana että Sulkku astui oikesti ristiin eikä vain huijaa mua kävelemällä vinoon. Kyllä sitten kehuinkin ponia kun se meni niin hienosti. Tämän jälkeen jäätiin pyörimään kahdeksikolle ensin käynnissä ja Sulkku taipui todella mukavasti ja helposti. Piti vain huolehtia että ulkoavut pysyi lähellä. 

Ravi oli aavistuksen hankalampaa. Mutta kun sain tempon kohdilleen, siis niin että ei kaahotettu eika madaltu vaan edettiin tasaisessa tempossa parani meno huomattavasti. Ja Sulkku taipuikin hienosti. Suuntaa ja asetusta vaihdettiin kahdekkiskolla käyntisiirtymisten kautta, jotka sujuivat hyvin varsinkin loppua kohden parani. Tavanomaista suun aukomista ja vastustelua ei esiintynyt juuri ollenkaan.

Mietin sitten viittinko ottaa laukkaa vielä kahdeksilolla, mutta päätin sen olevan liian hankalaa ja päädyin sitten laukkaamaan lävistäjiä. Nostot oli napakoita ja Sulkku laukkasi reippaasti. Lyhkäisien sivujen keskelle tehtiin pysähdykset ravista ja laukan nostot myös ravista. Alkuun pysähdykset oli vain käyntisiirtymisä mutta parin toiston jälkeen saatiin pysähdykset suoraan ravista. Loppua kohden myös laukkalävistäjät parani ja sain tempoa paremmaksi ja lantiotani liikkumaan enemmän, eikä niin että se jarrutti koko aika vastaan. Lopuksi vielä ravailin ympyrällä kumpaankin suuntaan niin että poni sai venyttää kaulaansa. Ja loppukäyntien jälkeen talliin.


Tänään sitten aloitin siivoamaan poikian laidunta ja noin puolenvälin jälkeen sain Sonjan avukseni siivoamaan ja sen jälkeen edettiin vähän reippaampaan tahtiin. Siivottiin vielä kaksi kuormaa toisesta tarhasta, mutta jätettiin se kesken kun muistin että kenttä pitää ladata ennen kun Saija ja Sonja menevät ratsastamaan. Niin lähdettiin äitin ja Sonjan kanssa virittelemään trukkilasavsta taiwanin perään lanaa. Tällä viritelmällä lanasin kenttää varmaan 40min. ja ihan ok jälkeä tuli.

Saija siis tuli ratsastamaan Sulkulla jo tänään, koska en todennäköisesti ole lauantaina kotona. Ja Sonja ratsasti samalla Remillä. Täytyy nyt hehkuttaa, mutta nyt huomasi että Saija alkaa tuntemaan Sulkkua ja osaa komentaa sitä. Samoin Sulkku alkaa uskomaan Saijaa ja meno näytti jo paljon sujuvammalta kun ensimäisellä kerralla! :)


En nyt osaa sano tuleeko viikonloppuna uutta postausta, mutta ainakin ensiviikon alussa olisi tarkoitus palailla takaisin bloginkin pariin. Huomenna en todennäköisesti tule postaamaan, enkä tiedä lauantaistakaan koska en siis taida olla kotona enkä tiedä pääsenkö koneellekkaan. Tosin voisin keritä kirjoittamaan postauksen valmiiksi ja julkaista sen ajastettuna tai sitten kävisin julkaisemassa sen kännykästäni. Nyt jos en kerkeä blogin pariin viikonloppuna niin hyvää kesäloman alkua kaikille! :p

Kommentit

Lähetä kommentti

Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.
Muistathan että kivat kommentit piristävät päivääni, mutta jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa pidä se omassa mielessäsi! Rahkentava palaute on sallittua ja toivottua! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon blogihaaste:Lempiratsastuspaikka

"Osallistun kilpailuun, jonka järjestävät www.cuponation.fi ja Voitto kotiin -blogi."
Oma henkilökohtainen lemppariratsastuspaikka on meillä täällä kotona. On metsää ja metsäteitä, peltoja ja oma kenttä. On niin hienoa kun talli on omassa pihassa ja siellä saa tehdä mitä huvittaa. Voi lähteä ratsastamaan silloin kuin itselle käy, oli kellonaika mikä tahansa. Jos huvittaa niin voi lähteä kentälle tekemään kunnon hikitreenin ja jos se ei hyvita voi lähteä maastoilemaan. Tosin täällä pitää mennä ensin puolesta kilometristä useampaan kilometriin ennen kuin pääsee metsäteille, mutta sekään ei ole este maastovarmalla hevosella.

Maastot ovat todella ihanat. Metsäteissä on valinnan varaa metsittyneimistä teistä peihmeille hiekkateille, jossa saa laukkailla kunnon pätkiä. Metsäteistä lyötyy myös pieniä mäkiä, joita on kiva laukkailla ja lenkille saa pituutta seitsemästä kilometristä vaikka melkein kahteenkymmeneen kilometriin jos on valmis ratsastamaan myös maantietä pitkin. Ja täyty…

Tiineyden eteneminen

Roosan tiineyden etenemisestä ei olekkaan blogin puolelle ilmestynyt juttua toviin. Nyt hiihtolomalla avautui sopiva rako päivittää myös blogia (koskakohan tekisin jotain tuolle ulkoasulle?!) Roosan tiineys on edennyt jo oikein mukavasti ja ilman ongelmia. Tiineyttä on takana jo seitsemän kuukautta, joten vielä olisi neljä pitkää kuukautta odoteltavana. 


Roosan luonne on pysynyt samanlaisena kuin ennen tiineyttä. Virtaa riittää ja välillä sitä löytyy niin paljon, että voisi jakaa vaikka muillekkin. Joskus huomaa päiviä, ettei jaksa painaa samaan malliin, mutta se nyt on normaalia kenelle tahansa. 

Satula alkaa näyttämään siltä, ettei istu enää ihan täydellisesti. Parin kuukauden aikana tullaan todennäköisesti vähentämään satulan käyttöä ja jättämään se lopulta satulatelineeseen. Ei kuitenkaan ihan vielä sillä perjantaille on sovittu valmennus. ;) Roosaa on ratsastettu 4-6 kertaa viikossa ja silloin tällöin treenaillaan ihaan hikeen asti. Roosaa kuunnellen ja Roosan voinnin mukaan ollaan…

Meidän ponien hoito

Eilen illalla sain tälläisen kommentin Anonyymiltä:''Kiva postaus. Onko sun mielestä ponista huolehtiminen raskasta, kun sitä joutuu tekemään päivittäin? onko se mielestäsi vaikeaa?''

Mielestäni kysymys oli niin hyvä, että ajattelin tehdä siitä postauksen, enkä vain vastannut kommenttiin.
Mielestäni ponin hoitaminen on raskasta, mutta myös ehdottomasti ihanaa. Meillä kun on ponit kotona omassa tallissa, ei meille tule tallimatkoja, mikä on mielestäni hyvä. Ja jossain määrin ponin pito on vähän halvempaa kuin yksityis tai ratsastustallilla, joissa vuokra voi olla kuukaudessa n.300-500 euroa.
Hintaan sitten sisältyy ties mitä kaikkea...

Kun meilläkin on navetta ja nevalta haetaan kontoa kuivikkeeksi, käytetään me sitä myös poneille. Heiniäkin ponit saavat siinä sivussa kun lehmille paalataan.

No sitten taas karsinoiden siivous pitää tehdä 1-2 kertaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon ponien pitää olla tallissa. Meidän ponit on niin pieniä ettei niitten karsinoissa ol…